Tandvårdsvanor och attityder till tandvård hos anställda med och utan företagstandvård - Söderholm, Göran; Rickardsson, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
I en enkätstudie har tandvårdsvanor och attityder till tandvård undersökts hos anställda med och utan tillgång till företagstandvård. Antal i urvalet var 559 och svarsfrekvensen 91 %. Av arbetarna i åldern 25-50 år på ett företag med företagstandvård sökte 86 % tandläkare minst en gång per år. Motsvarande andel för tjänstemännen var 95 % och för arbetare på ett jämförbart företag utan företagstandvård 63 %. Patienterna i företagstandvården uppskattade närheten till tandvården, att man blev regelbundet kallad och att tandvården hade en förebyggande inriktning. De i undersökningen som inte sökte tandvård regelbundet årligen angav som skäl i nämnd ordning kostnader, obehag och ej upplevt behov. Det konkluderas att man med företagstandvård kan nå grupper som förmodligen annars inte skulle ha sökt tandvård regelbundet och att den kan bedrivas så att den när det gäller såväl kostnader som utveckling av tandhälsan blir attraktiv för både individ och samhälle.