Fritiden — nyckeln till social och samhällelig delaktighet - Nilsson-Embro, Ann-Charlotte (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
När flertalet utvecklingsstörda flyttat till öppnare boendeformer visar det sig hur stor betydelse friheten har för välbefinnandet. Integreringen ger ökade möjligheter till aktivitet och kontakt, men kan också leda till isolering och passivitet. En ny syn på frihetens roll ger nya arbetsuppgifter för fritidsassistenter inom omsorgsverksamheten.