Temaledare: Anhörigas roll i äldrevården - Johansson, Lennarth; Thorslund, Mats (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Svensk äldrevård står inför betydande förändringar. Resurser skall omfördelas från sluten länssjukvård till öppen vård och hemsjukvård. Kommunernas ålderdomshem skall avvecklas och den sociala hemtjänsten förstärkas. Ett syfte med detta temanummer är att redovisa de kunskaper som idag ändå finns om anhörigas insatser inom äldreomsorgen. Temanumret inrymmer också debatterande inslag, som utifrån olika utgångspunkter belyser anhörigvårdens möjligheter och begränsningar. I flera artiklar diskuteras anhörigas vilja, ork och möjligheter att ställa upp för sina anförvanter i framtiden. Ett budskap i detta temanummer är att de flesta anhöriga vill ställa upp och göra insatser. Många anhöriga tvekar dock att ta på sig ett omfattande vårdansvar. Man vill inte binda sig, man vill inte vara ensam om ansvaret och man vet kanske inte vilken hjälp man skulle kunna få av samhället. Det är heller ingen självklarhet att man som anhörigvårdare får hjälp om man behöver.