Samverkan mellan offentlig och informell äldreomsorg : - En förutsättning för att klara äldrevården - Nygård, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Den offentliga vården måste värna om och stötta den informella äldreomsorgen, framhåller Lars Nygård i denna artikel. Genom att beskriva de villkor som karaktäriserar den informella- och den offentliga äldreomsorgen, klargör han motiven till ett utvecklat samarbete. Nygård skisserar utifrån detta en "omsorgsmodell", i vilken han anger riktlinjerna för hur en praktisk samverkan mellan den informella- och den offentliga äldreomsorgen skulle kunna etableras. Modellen är baserad på erfarenheter från ett projekt i Nord-Tröndelag, i vilket man bl a prövat att upprätta avtal med brukarna av omsorgstjänster.