Temaledare: Samverkan mellan socialtjänst, primärvård m fl på 80-talet - Fahlström, Gunilla (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
För cirka 100 år sedan skrev epidemiologen August Hirsch om vikten av att se sambandet mellan yttre förhållanden och sjukdomar och också att beakta detta vid åtgärdsbedömningen. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess men frågorna runt samverkan är lika fullt aktuella även idag. Därför bestämde vi som arbetar med Hagaprojektet, ett forskningsarbete med studier av samverkan i fokus, på socialmedicinska avdelningen på landstinget i Örebro att arrangera en konferens om just samverkan mellan socialtjänst, primärvård med flera organ. Drygt 170 personer samlade under två dagar i november 1985 för att ta del av utgångspunkter för och erfarenheter av samverkan inom olika verksamheter och landsändar (Merparten av anförandena återges här och de medverkande vars bidrag ej publiceras presenteras med titel och arbetsplats). Samverkan är av flera skäl ett angeläget forskningsområde. Det som bör prioriteras nu är vad samverkan egentligen innebär för brukarna - patienter och klienter.