Öppen psykiatrisk vård i Gästrikland : En patientinventering - Tysk, Lennart (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
Samtliga öppenvårdsbesök i den psykiatriska sektorn i landskapet Gästrikland registrerades under 2 veckor. Resultatet visar att klinikens egen mottagning hade relativt sett fler besökare med psykosdiagnos medan utlokaliserade mottagningar hade större andel neuroser och personlighetsstörningar. Nära hälften av besöken ansågs ha kunnat få adekvat vård hos andra vårdgivare, framförallt inom primärvården. Bland jourfallen dominerade missbrukarna. En betydande del av sjukfallen ansågs ha kunnat vänta till kontorstid för ett planerat besök. Sjuksköterskor och skötare svarade för nära hälften av öppenvårdsbesöken. Av deras besök var hälften förenade med administration av läkemedel. Undersökningen administrerades av chefpsykolog Hans T Blom, som också bidrog till enkätblankettens utformning. Övertandläkare Anders Gleerup databehandlade materialet.