Familjeterapi på barnklinik : Hur påverkas utnyttjandet av slutenvård? Vad tyckte familjerna om behandlingen? - Gustafsson, Per A (Socialmedicinsk tidskrift, 1986)
I en retrospektiv studie undersöktes hur familjeterapiorienterad Barn och Ungdomspsykiatrisk (BUP) -behandling av 42 barn med psykosomatiska och somatiska sjukdomar påverkade dessa barns utnyttjande av pediatrisk slutenvård. Dessutom undersöktes familjernas attityder till behandlingen. I 32 fall minskade antalet vårddagar mer hos de BUP-behandlade barnen jämfört med matchade kontroller, i 8 fall minskade kontrollerna mer. Antalet vårddagar minskade med 75 % för de BUP-behandlade barnen och totalt minskade deras sjukvårdskostnader med 15 %. De flesta familjer hade ingen bestämd uppfattning om BUP före behandlingen. Hos majoriteten förändrades attityderna till mer positiva efter behandlingen. Omkring 2/3 upplevde att de fått hjälp och kände sig förstådda. De skulle vilja ha liknande behandling igen, om behov skulle uppstå och rekommenderade gärna behandlingen till andra familjer i liknande situation. Sammanfattningsvis innebar BUP-behandlingen i de evaluerade fallen positiva effekter för barnen samtidigt som sjukvårdskostnaderna minskade.