V Hälsoproblem och sjukdomsbeteende bland småbarnsfamiljer i tätort och glesbygd. Slutsatser och framtida forskningsbehov - Bergström, Brita; Lagerkvist , Bengt; Tengvald , Karin; Dahlquist , Gisela; Sterky, Göran; Wall, Stig; lvarsson, Jan-Ivar (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
En första jämförelse mellan upplevda hälsoproblem och åtgärdsmönster i Huvudsta och Vilhelmina, de två strukturellt och kulturellt olika miljöer som studerats i arbete III och IV ovan visar att Huvudstafamiljerna upplever väsentligt mera hälsoproblem än Vilhelminafamiljerna. Resultaten hittills ger inga belägg för "onödigt" sjukvårdsutnyttjande men understryker behovet av socialepidemiologiska studier av vardagssjukligheten i befolkningen.