Självtillfogade dödsfall bland unga i Malmö 1974-79: lncidens samt karakteristik av hög- och lågriskområden - Brorsson, Annika; Janzon, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Denna artikel visar hur dödsorsaksregistret i kombination med folk- och bostadsräkningen kan användas för att i ett avgränsat geografiskt område identifiera faktorer som är relaterade till hög förekomst av självtillfogad död bland unga. I planeringen av hälso- och sjukvårdsinsatser, liksom förebyggande åtgärder från socialtjänsten och övrig samhällsplanering, är det viktigt att ha rutiner för att identifiera områden och befolkningsgrupper där det är speciellt angeläget med insatser. Att förhindra självtillfogad skada och död bland unga måste anses som en angelägen uppgift. Författarna visar hur registermetodik kan användas i det syftet och påpekar att primärvården bör kunna ges en mer betydande roll i övervakning av dödlighet och dödsorsaksmönster på lokal nivå.