Två register över dödlighet: dödsorsaksregistret och dödsfallsregistret - Lönn, Yvonne (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Dödsorsaksregistret är ett av våra klassiska och fortfarande mest använda instrument för att mäta ohälsa. Mindre känt torde däremot dödsfallsregistret vara, som genom koppling till Folk- och bostadsräkningen möjliggör analyser av dödlighet fördelad på bostadsort, hushållstyp, yrke mm. Kvaliteten på dessa bägge register får internationellt sett anses vara högt, men ytterligare kvalitetsförbättringar är önskvärda. Yvonne Lönn, avdelningsdirektör vid Statistiska centralbyrån, ger här en beskrivning av de bägge registren och visar på möjligheter till kvalitetsförbättringar.