lnvandrarattityder till det svenska samhället: En pilotstudie - Mella, Orlando; Hemmingsson, Kjerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
I nedanstående artikel redovisas en undersökning av attityder till det svenska samhället hos en grupp latinamerikanska flyktingar och en kontrollgrupp av finländska invandrare bosatta i Uppsala. Den använda metoden är den sk semantiska differentialen, ett försök att studera attityder med användande av representativa sociala symboler. Metoden har visat sig mycket användbar genom att man undviker onödigt provocerande frågor. I pilotstudien visar sig latinamerikanarna varken särskilt positiva eller särskilt negativa till Sverige. De värderar vissa aspekter av samhället positivt som tex den svenska skolan och förskolan men visar ändå vissa anpassningssvårigheter. Den finländska gruppen tycks ha kommit längre i sin anpassning till det svenska samhället och visar en annan helhetsbild. Orlando Mella är doktorand vid sociologiska institutionen och Kjerstin Hemmingsson forskningspsykolog vid barn- och ungdomspsykiatriska institutionen, Akademiska sjukhuset, båda Uppsala. Arbetet är en delrapport i projektet "lnvandrarattityder till det svenska samhället", utfört vid Barn- och ungdomspsykiatriska institutionen, Uppsala universitet, under ledning av professor Max Frisk och invandrarrektor Gunilla Wrede.