Sjukgymnasten i framtidens företagshälsovård - Hugosson, Gunnel (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
På sina håll råder en viss yrkesrollförvirring inom företagshälsovården. Visst är det bra om man kan "hjälpas åt" och kan lite om varandras arbetsuppgifter, men det är värdefullt att ta tillvara det som är specifikt för olika yrkesgrupper. Företagssjukgymnasten är den enda person, som arbetar med hela människan, från diagnostisering och funktionsanalys till arbetsplatsutformning/arbetsplatsåtgärder och förebyggande hälsoarbete. Ett psykosocialt betraktelsesätt är en självklarhet. Företagssjukgymnasten är en viktig länk mellan den medicinska och den tekniska personalen och kanske bäst utnyttjas genom att det i företagshälsovården inrättas en speciell kraftergonomisk enhet. Leg sjukgymnast Gunnel Hugosson är sedan 1975 verksam inom företagshälsovård, f n inom företagshälsovården i Järfälla kommun. Hon delger i denna artikel många aspekter på företagssjukgymnastens arbetsuppgifter.