Handlingsprogram i tobaksfrågan för företagshälsovården - Ramström, Lars M (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Tobaksrökning utgör ett ofantligt stort samhällsekonomiskt problem utöver de individ-relaterade tragedier som blir följden av rökningsorsakad sjuklighet i många avseenden. Tobaksrökning förstärker en rad arbetsrelaterade risker, och dessa förstärkningseffekter utgör tillsammans med passivrökningens problem för ickerökare på arbetsplatserna en orsak till att tobaksfrågan i högsta grad är en arbetsmiljöfråga. Information om tobaksrökningens risker i allmänhet och förstärkningseffekter i många arbetsmiljöer i synnerhet gör att arbetsmarknadens parter och företagshälsovården måste ägna tid och resurser åt tobaksinformation och räkavvänjning. I denna artikel redogörs för ett omfattande handlingsmaterial för tobaksfrågan i arbetslivet, utarbetat av Nationalföreningen för upplysning om tobakens skadeverkningar.