Hälso- och sjukvårdsforskning - ett prioriterat område inom socialmedicinen - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Hälso- och sjukvårdsforskning behandlar frågor om hälso- och sjukvårdens organisation, ekonomi och effekter. Det är en målinriktad forskning, syftande till att höja hälso- och sjukvårdens kvalitet och att förbättra utnyttjandet av dess resurser. Alltså en för samhället i hög grad angelägen verksamhet. Helt följdriktigt har forskningsområdet blivit hälsopolitiskt prioriterat och föremål för särskilda insatser från såväl Medicinska forskningsrådet (MFR) som från Delegationen för social forskning (DSF). Det har också kommit att inta en alltmer central plats i den socialmedicinska forskningen. Detta är bakgrunden till att vårmötet med Svensk socialmedicinsk förening ägnades temat hälso- och sjukvårdsforskning - något som legat till grund för detta nummer av SMT.