Validiteten i självrapporterat sjukvårdsutnyttjandet - Carsjö, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Undersökningar av sjukvårdsutnyttjande är viktiga i hälso- och sjukvårdsforskningen. De behövs bland annat för att ge en bild av vilka som utnyttjar sjukvården mest - unga eller gamla, människor med rätt god eller människor med dålig hälsa. För att få veta detta måste man gå ut med frågor till befolkningen. Ett problem är då validiteten, alltså riktigheten i de svar man får. Minns folk sina läkarbesök? Och hur långt tillbaka? Tierpsmaterialet ger unika möjligheter att studera detta problem genom att jämföra folks svar med den systematiska registreringen av faktiska läkarbesök. Frågan i den undersökning som här redovisas har varit vad som kan ge de riktigaste uppgifterna: frågor om läkarkontakterna senaste 3 månaderna eller frågor om kontakter de senaste 12 månaderna. Bland de många och ganska komplicerade resultaten framkommer att man kan komma att överdriva sambandet mellan hälsotillstånd och sjukvårdsutnyttjande om man förlitar sig på 12- månadersuppgifterna.