Varför utvärdera medicinsk verksamhet? - Sandlund, Mikael; Svensson, Tomas (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Medicinen måste för att möta de aktuella hälsoproblemen söka sig nya vägar. Detta har givit upphov till nya verksamhetsformer. För dessa saknas dock en etablerad vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Mot denna bakgrund kan det ökade behovet av utvärdering förstås. En risk finns emellertid att utvärderingsforskningen endast blir av typen snävt tillämpad forskning och rena utvecklingsarbeten. Forskarna skall inte bara stå för vetenskapligt korrekt metodologi. De måste också kritiskt kunna belysa den utvärderade verksamheten utifrån ett annat perspektiv än det som råder inom verksamheten själv. Forskarens ansvar för en vetenskapligt korrekt metodologi kvarstår givetvis. Men risken för en ambitionssänkning på den punkten är mindre än vad gäller den självständigt vetenskapliga ansatsen.