Temaledare: Kvinnohälsa - praktik och forskning - Carlstedt, Gunilla (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Den medicinska vetenskapen, som i huvudsak står på en naturvetenskaplig bas, har hittills betraktats som en i de flesta avseenden objektiv vetenskap - och därmed könsneutral. Den är dock av tradition uppbyggd av och fortfarande i stor utsträckning praktiserad av män. Gängse medicinsk teoribildning kring hälsa och sjukdom utgår ifrån ett manligt perspektiv, där exempelvis det reproduktiva arbetet och dess betydelse för hälsan förblivit osynligt och ouppmärksammat. Den medicinska kvinnoforskningens uppgift är nu att avslöja hittills okända förhållanden när det gäller kvinnors hälsa - och därmed bli en länk i kedjan mot jämlikhet för kvinnan i samhället. Flertalet av artiklarna i detta temanummer har tidigare presenterats som föredrag på det II:a Nordiska seminariet i medicinsk kvinnoforskning i oktober 1984 anordnat av Arbetsgruppen för medicinsk kvinnoforskning. Vi vill i vårt temanummer om kvinnohälsa markera den kliniska erfarenhetens betydelse som bas för teoribildning och fortsatt utveckling.