Stort ansvar - liten makt : Om kvinnor i vårdarbete - Bexell, Anna (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Kvinnors vardagskunskap och obetalda arbete är basen för allas vår överlevnad. Denna nyckelposition i det mänskliga samhället borde samtidigt innebära makt att styra samhällsutvecklingen, kunde man tycka.Men det är alldeles tvärtom. De som svarar för samhällets egentliga primärvård - den fysiska och emotionella omsorgen och de sociala banden - har samtidigt minst att säga till om. Att makt och omsorg är så ojämlikt fördelat har betydelse för hälsan hos alla inblandade. I artikeln tas bl. a. upp frågan om kvinnors ansvar för andras hälsa kan vara en hälsorisk för dem själva.