Misshandlade kvinnor som sökt psykiatrisk akutmottagning : En ettårsuppföljning av 26 kvinnor vid en akutmottagning i Stockholm 1977-79 - Alexius, Birgitta (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
På en psykiatrisk akutmottagning är det oerhört viktigt att vara lyhörd för tecken på kvinnomisshandel. Många patienter berättar enbart om relationsproblem. Man bör i sådana fall efterhöra om mannen är extremt svartsjuk och om så är fallet, följa upp ämnet, framhåller i nedanstående artikel Birgitta Alexius, avdelningsläkare vid psykiatriska universitetskliniken vid S:t Görans sjukhus i Stockholm. Artikeln redovisar resultatet av ingående undersökningar av ett antal kvinnor som sökt en psykiatrisk akutmottagning och som omedelbart eller efterhand kunnat berätta om misshandel.