Temaledare: Klass och ohälsa - Diderichsen, Finn (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Det finns flera skäl till det ökade intresset för ohälsans ojämlika fördelning. Trots kraftig utbyggnad av en relativt jämnt fördelad och lättillgänglig sjukvård har vi i Sverige kvarstående skillnader i sjuklighet och dödlighet mellan olika socialgrupper. Vid ekonomisk åtstramning blir det allt viktigare att sjukvårdens resurser går till de grupper som har störst behov och de åtgärder som har störst effekt. De politiska diskussionerna om sjukvårdens huvudmannaskap har också klara fördelningspolitiska aspekter. Men även om vi är överens om målet - minskade klassklyftor i ohälsans fördelning - är vi fortfarande mycket famlande inför vilka medel, som samhället bör ta till för att nå dessa mål. Det är bl a mot ovanstående bakgrund, som Svensk socialmedicinsk förening har tagit initiativet till återkommande symposier vid Läkarstämman över temat "Klass och ohälsa". Artiklarna i detta temanummer bygger bl a på föredrag vid dessa symposier.