Bostadssegregation och resursfördelning till primärvården - Diderichsen, Finn (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Sjuklighet, dödlighet och vårdbehov varierar kraftigt mellan exempelvis samboende och ensamboende personer och mellan arbetare och tjänstemän och företagare. Samtidigt vet vi, att bostadssegregationen har lett till att olika grupper bor i olika geografiska områden. Följaktligen uppvisar behoven av hälso- och sjukvårdens insatser geografiska variationer. I denna artikel diskuteras några metoder för mera behovsbaserade resursförläningar mellan olika primärvårdsområden.