Holism, reduktionism och samhällsmedicinska teorier - Chotai, Jayanti (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
I denna artikel diskuteras behovet att beakta så väl biologiska, psykologiska som sociala aspekter i klinisk praxis. Utgående bl a från Arthur Koestlers sk holon-teori granskas begreppen holism och reduktionism. Det är, när det gäller dessa begrepp, väsentligt att skilja mellan synsätt och angreppssätt framhåller författaren, som är läkare och fil dr i matematisk statistik och verksam vid socialmedicinska institutionen, Umeå universitet.