Temaledare: Arbetsmarknadspensionering - Isacsson, Sven-Olof (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Arbete börjar bli en bristvara i dagens samhälle. Allt fler får sin försörjning genom olika former av statsfinansiering. Förtidspensionering och sänkt pensionsålder har under senare år blivit vägar man valt för att klara av den ökande bristen på avlönat arbete. Denna utveckling ter sig spontant olustig och stick i stäv mot människans strävan att göra nytta och klara sig själv. Vägen fram till förtidspensionering, ofta via en långvarig sjukskrivning, är för många förnedrande med upphävd självkänsla. I detta temanummer redovisas olika aspekter på problemet förtidspensionering på grund av rådande arbetsmarknadssituation. Temanumret utgörs dels av föredrag vid symposiet "Arbetsmarknadspensionering" i samband med Läkaresällskapets riksstämma 1982, dels av andra artiklar. En ytterligare presentation av medverkande i temanumret lämnas på sidan 63 av undertecknad som var symposiets moderator. Min förhoppning är att artiklarna skall bli föremål för diskussion och på sikt kanske stimulera till ytterligare åtgärder på såväl det lokala som det centrala planet då det gäller att minska de negativa konsekvenserna av den på grund av brist på arbete ökande förtidspensioneringen.