Burträskstudien om förtidspensionering: Pension istället för arbete - Weinehall, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
I Burträsk, Västerbottens län, har lokala rehagruppen gjort en kartläggning av förtidspensionärerna i åldersgruppen 16-59 år. Kartläggningen visar att cirka 45 % har fått förtidspension trots att de bedömts ha en betydande restarbetsförmåga. I brist på lättare arbete, anpassat arbete eller skyddade platser har till sist förtidspensionering tillgripits för att sätta punkt för rehabiliteringen och ge individerna en ekonomisk grundtrygghet. Lars Weinehall var vid tid punkten för studien distriktsläkare i Burträsk. Lokala rehagruppen i Burträsk: Dan Öhlund, föreståndare, Försäkringskassan Barbro Vikström, utredare, Försäkringskassan Elof Broman, föreståndare, Arbetsförmedlingen Lars Weinehall, distriktsläkare, Claes Lundgren, företagsläkare samt Stig Lycksam, socialassistent