Sjukskrivningsbilden i Östergötland : En undersökning av en tremånadersperiod 1980 - Bjurulf, Per; Törnevik, Håkan; Eeg-Olofsson, Orvar (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
En påtaglig tendens i en undersökning av sjukskrivningsdata från Östergötland är att sista sjukskrivningsdag påfallande ofta är en fredag oavsett insjuknandedag. Detta förhållande, skulle kunna ge misstankar om missbruk av sjukförsäkringen men är faktiskt väl förenligt med statistiskt sannolika fördelningen av sjukskrivningsmönstret, om man tar hänsyn till sjukdomspanorama och försäkringsjuridiska regler.