Hälsopolitiska mål och behovsbaserad planering - Dahlgren, Göran; Diderichsen, Finn; Spetz, Curt-Lennart (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Det råder alltjämt betydande sociala klyftor i ohälsans fördelning. Samtidigt ålägger HSL landstingen att bedriva en behovsbaserad planering. Om man även i ekonomiska kristider skall upprätthålla ett välfärdspolitiskt synsätt blir den sociala epidemiologin om ohälsan och vårdbehovens fördelning ett nödvändigt instrument för hälsoplaneringen.