Epidemiologisk bevakning i miljö- och hälsoskyddet - Bergdahl, Ulf (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Miljö- och hälsoskyddet behöver kunskap om sjukdomsutveckling och hälsotrender beroende på faktorer i den yttre miljön. Sådan kunskap kan erhållas genom någon form av epidemiologiskt bevakningssystem. Grunderna och förutsättningarna för ett sådant diskuteras här.