Hälsodata för utvärdering av vårdresultat - Johnsson, Monica (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Hälsodata för utvärdering är samma data som vi behöver för behovsbeskrivning och målformulering. Tillgängliga hälsodata täcker inte alla hälsoeffekter. För att mäta och värdera hälsa måste både teori och metodik utvecklas. Utvärdering av hälso- och sjukvårdens resultat mätt i hälsoeffekter, är ett sätt att förbättra den behovsbaserade planeringen. Snäva resultatmått i förening med strävan att visa upp synliga resultat kan få oönskade effekter. Utvärdering skall ifrågasätta mål och verksamhet men måste också själv räkna med att bli ifrågasatt.