Studentfirande 1982 : En socioekonomisk pilotstudie - Allander, Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Studentexamen och firande hänger ihop. Detta firande är delvis ganska omfattande. På uppdrag av en Hem och Skola förening i Bromma gymnasium i Stockholm gjordes våren 1982 en enkätundersökning i gymnasiets avslutningsklasser för att belysa firandets omfattning och kostnader. Svar från 205 elever kunde bearbetas med ett bortfall på 15 %. 38 % hade studentfest gemensamt med andra. Det var stor spridning på antalet uppgivna fester. 13 elever hade ingen fest alls, men 36 hade 15 eller flera. Det var också stor spridning på medelantalet fester per elev i de tio olika klasser som undersöktes från 3,0 till 14,1. Man fann likaledes stor spridning för kostnaderna på festerna från uppgivna inga kostnader alls till sju elever som hade kostnader över 1 000 kronor. Den genomsnittliga kostnaden per elev var 580 kronor. Argumenten att "alla gör" och "alla får" som ofta framförs från elevernas sida bekräftas alltså inte av undersökningen.