Samverkan mellan social och medicinsk verksamhet - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Samverkan mellan social och medicinsk verksamhet har det senaste decenniet varit ett nyckelbegrepp i den vårdpolitiska planeringen i vårt land. Krav på ökad sådan samverkan har också återkommit i snart sagt varje utredning och varje lagförslag inom området. I vad mån dessa strävanden sedan förverkligats i praktiken har varit svårt att klarlägga, trots rader av redovisningar av projektarbeten och trots att ett par utredningar har ägnats frågan. En allmän uppfattning torde vara att samverkansförsöken ofta stött på svåra svårigheter och att utvecklingen i sin helhet knappast varit tillfredsställande. Till dessa kritiska kommentarer bör dock fogas denne skrivares mening av att vi idag har en rad exempel på ett spännande utvecklingsarbete när det gäller samverkan.