Primärvårdens, socialtjänstens och elevvårdens medverkan i samhällsplaneringen: Erfarenheter från Tierpsprojektet - Braun, George; Haglund, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen talar om vårdorganisationernas medverkan i samhällsplaneringen. Hur detta skall utformas i praktiken är dock en i de flesta avseenden olöst fråga. En modell kan vara de områdesgrupper som under 1970-talet verkat inom Tierpsprojektet. I varje grupp har ingått soicalsekreterare, distriktsläkare och distriktssköterska samt representanter för hemvård och elevvård. Grupperna har under åren 1976-1979 behandlat sammanlagt 300 ärenden, lika fördelade på egna förslag och remissbehandling av samhällsfrågor inom kommunen. De egna förslagen gällde främst frågor angående socialvård och hälsovård samt fritids-, barn- och trafikärenden. Remissbehandlingen gällde främst stadsplaneärenden och barnomsorg. Områdesgruppernas egna initiativ har i påfallande stor utsträckning haft framgång. Totalt tillstyrktes ca 60 procent av förslagen. Universitetslektor George Braun, Socialhögskolan och psykologiska institutionen. Göteborgs universitet, har varit konsult i Tierpsprojektet och Bengt Haglund är forskningsassistent vid enheten för forskning inom primärvård och socialtjänst, Uppsala universitet.