Samverkan inom primärvården och socialtjänsten ur politikers, administratörers och fältarbetares synvinkel: Resultatet av en attitydundersökning om behovet av samarbete mellan distriktsläkare och socialarbetare - Braun, George; Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Det har funnits en påtaglig skillnad mellan olika ambitiösa planer och den faktiska utvecklingen av ökad samverkan mellan social och medicinsk verksamhet. Man har här haft intrycket att det också funnits en skillnad mellan planerarnas/ beslutsfattarnas och fältarbetarnas uppfattning om behovet av ökat samarbete. Detta intryck förstärktes av resultatet av en här redovisad undersökning. Den har omfattat politiker och administratörer på olika nivåer i landet, västsverige och Skaraborgs län samt distriktsläkare och socialarbetare i sistnämnda län. 95 % av tillfrågade politiker/administratörer menar att distriktsläkare har ett behov av utökat samarbete med socialarbetare medan endast 30% av tillfrågade distriktsläkare uppger ett sådant behov. Motsvarande skillnader finns mellan socialarbetarnas och politikernas/administratörernas uppfattning. De centrala planerarna är de som starkast understryker behovet av ökat samarbete. Samtidigt tycks de, liksom andra grupper av beslutsfattare, tro att det redan aktuella samarbetet är mer frekvent än vad fältarbetarna faktiskt uppger. Och att detta samarbete också har en sämre kvalitet än vad distriktsläkare och socialarbetare själva anser. Leg psykolog George Braun, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet och professor Claes-Göran Westrin, Socialmedicinska institutionen, Uppsala universitet var vid tiden för undersökningen verksamma i ett projekt anknutet till Skara vårdcentral. Studien har kunnat genomföras genom anslag från Delegationen för social forskning samt från Medicinska Forskningsrådet.