Omvårdnadsforskning - förutsättningar, organisation och utvecklingspotential sett ur medicinsk synvinkel - Bjurulf, Per (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Omvårdsnadsforskningen möter ett utvecklingsbehov inom ett område med en bred praktisk yrkeserfarenhet. För att forskningen skall bli framgångsrik måste en kompetensuppbyggnad ske och organisatoriska strukturer skapas. Ett nytt forskningsområde kräver också definition och avgränsning liksom utveckling av teori och forskningsmetodik. Per Bjurulf jämför omvårdnadsforskningens framväxt med den delvis parallella framväxten av forskning inom allmänmedicin och inom socialt arbete. Artikeln bygger på hans inledningsanförande vid invigningen av vårdhögskolans nya lokaler i Linköping, den 8 september 1982.