Att vara forskarstuderande i omvårdnad - Karlsson, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
En direkt forskarutbildning i ämnet omvårdnad finns hittills endast vid den medicinska fakulteten vid Umeå universitet. På alla andra orter är forskarstuderande med inriktning mot omvårdnad registrerade inom olika institutioner inom samhällsvetenskaplig eller medicinsk fakultet. Genom kurser och val av avhandlingsämne försöker de att profilera sig mot omvårdnadsforskning. Den första generationens forskarstuderande upplever en brist på kompetenta handledare inom ämnet omvårdnad. Denna brist kan bara utbildas bort.