Vilka åtgärder kan vidtagas? - Sterky, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Samhället har resurser för sjukvård men också för hälsovård och för hälsa. I nedanstående artikel diskuteras utnyttjandet av sådana resurser som personlig tid, pengar och personal. Därjämte beröres i korthet utnyttjandet av den medicinska teknologin och forskningens betydelse. I sistnämnda avseende konstateras att Sverige nu är ett u-land när det gäller forskning kring resursfördelning och styrmedel. Bland de frågor man måste ställa är: vad är det minst värdefulla vi gör? Vad är det mest värdefulla som vi inte gör? Sverige har för närvarande ojämlik hälsa och jämlik vård. Detta talar för att hälsofördelning endast i begränsad utsträckning kan förändras genom direkta insatser i vården. En logisk slutsats vore att vi fick en budget för hälsa och inte en budget för hälso- och sjukvården.