Reumakirurgi: En bedömning av vårdbehovet i Stockholm mot bakgrund av fördelning av reumatologiska vårdresurser - Allander, Erik; Nyström, Maria (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Reumakirurgi som behandlingsmetod är internationellt accepterad som en betydelsefull del av reumatikervården. Följande artikel ägnas framförallt en analys av reumakirurgin för invånare i Stockholms län, gjord ursprungligen på uppdrag av ledningen för Huddinge sjukhus, men som också ger en översikt över reumakirurgins ställning i Sverige. Stora variationer kan påvisas när det gällt resurser för reumakirurgi och väntetider till reumakirurgiska åtgärder. Mycket stora variationer föreligger också de reumatologiska klinikerna emellan beträffande uppskattningen av reumakirurgibehovet. Uppskattningen av andelen som skulle behöva reumakirurgi varierar mellan 2 procent och 50 procent av patientklientelet.