Preventionens historia - Diderichsen, Finn; Janlert, Urban (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Preventionen som eget ämne kan vi tala om först under de senaste två till trehundra åren. I och med industrisamhällets framväxt blev en stor och arbetsför befolkning en viktig ekonomisk tillgång. Man kan säga att det främst var ekonomiska drivkrafter bakom de förebyggande åtgärder som man började vidta på 1700-talet. Medan lekmännen ägnade sig åt expositionsprevention - det vill säga att minska hälsoriskerna i miljön - skulle det dröja innan den medicinska preventionen, som i första hand såg orsaken till ohälsa i människors anlag och beteende (dispositionsteori), kunde bidra med effektivt förebyggande åtgärder. Fortfarande kvarstår splittringen mellan dessa två riktningar inom preventionen. Något genombrott på preventionens område är inte möjligt förrän dessa två riktningar kan förenas.