Prevention av alkoholproblem - Romelsjö, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Intresset för alkoholproblem och preventiva insatser har åter varit stort sedan några år. Den ena utredningen avlöser den andra och varje kommun eller organisation med litet självaktning har snart alkohol- eller drogpolitiskt program där förebyggande insatser ofta har framskjuten plats. Mot den bakgrunden presenteras tre teorier av betydelse för synen på primär prevention och vidare diskuteras effekter och evaluering av information på alkoholområdet. Särskild vikt läggs vid Ledermanns teori om alkoholkonsumtionens fördelning i en befolkning. Den har fått stor betydelse som en bas för alkoholpolitik i WHO-publikationer och går igen i utredningar och debatt även i vårt land. Sekundär prevention berörs avslutningsvis. Artikeln är en bearbetning av ett föredrag hållet vid Svensk socialmedicinsk förenings höstmöte 1982.