Att förebygga lösningsmedelsskador - en preventiv modell - Haglund, Bo; Jansson, Bjarne (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Kemisamhällets snabba framväxt under efterkrigstiden har fört med sig en mängd olika hälsoproblem. I den senaste LO-rapporten anges organiska lösningsmedel som det största luftföroreningsproblemet inom industrin. I Skaraborgs län har ett åtgärdsprogram utarbetats i syfte att förebygga lösningsmedelsskador. Programmet genomförs i två etapper. Etapp 1 har som målsättning att tillskapa en handlingsberedskap inom hälso- och sjukvårdsorganisationen och att underlätta genomförandet av etapp 2. Etapp 2 innehåller ett förebyggande program för Tibro kommun. Syftet med projektet är att utveckla samverkansformer och den preventiva metodiken i enlighet med intentionerna i hälso- och sjukvårdslagen. Artikeln är en bearbetning av ett föredrag hållet vid Svensk socialmedicinsk förenings höstmöte 1982.