Att arbeta förebyggande inom primärvård: - Fem års erfarenheter från Vara i Skaraborgs län - Bolin, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Vara-projektet är ett utvecklingsarbete av hälsoupplysning och förebyggande verksamhet inom en primärvårdsorganisation. Projektet har varit stilbildande för uppbyggnaden av hälsoupplysning i länet och har därför diskuterats livligt. Artikeln försöker ge en kritisk granskning av de fem första årens erfarenheter från Vara, där både svårigheter likaväl som lyckade resultat redovisas. Artikeln beskriver på så sätt villkoren för utvecklingsarbete inom primärvården. Artikeln är en bearbetning av ett föredrag hållet vid Svensk socialmedicinsk förenings höstmöte 1982.