Företagshälsovården och tobaksfrågan - Pellmer-Wramner, Kristina; Wramner, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
En enkätstudie visar, att en stor majoritet av personer anslutna till företagshälsovården inom byggbranschen, anser att företagshälsovården skall ge information om tobakens skadeverkningar och även erbjuda hjälp med rökavvänjning. Majoriteten av såväl rökare som icke rökare föredrar helt rökfria rast- och måltidsutrymmen. Anmärkningsvärt många av dem som aldrig rökt eller är f d rökare upplever subjektiva obehag av att vistas i tobaksrök. Varje företagshälsovårdsenhet bör upprätta en antitobaksplan på grundval av bl a analys av särskilda risker för rökare och hänsyn till effekter av passiv rökning.