Metodologiska aspekter på befolkningsrelaterad sjukvårdsstatistik - Ejlertsson, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Det finns i Sverige en rad källor att ösa ur, då vi ur olika aspekter vill studera hälso- och sjukvården. Alla dödsfall och vissa sjukdomstyper anmäls till speciella register. Uppgifter om den slutna sjukvården registreras i hela landet. På vissa håll förekommer också - mer eller mindre tillfälligt - registrering av den öppna vården. Om vi är världsbäst i att registrera så mycket som möjligt, är vi det knappast då det gäller att ta tillvara informationen i våra register. Framför allt utnyttjas dåligt de möjligheter som faktiskt finns att bearbeta uppgifter på det lokala planet. I denna artikel beskrivs vissa metodologiska problem som man stöter på vid bearbetningar av befolkningsrelaterad sjukvårdsstatistik.