Självmordsförsök hos neuros- och missbrukarpatienter : Bakgrund och behandling - Wolk-Wasserman, Danuta (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Fyrtio patienter vid intensivvårdsavdelningen, Nacka sjukhus, har intervjuats i samband med intagning för intoxikation i självmordssyfte, och sedan följts upp under det följande året. Dessutom intervjuades anhöriga, vänner och de personer som deltagit i patienternas behandling. Under tre år har patienternas journaler och olika registermaterial följts upp. Patienter som begår självmordshandlingar utgör en diagnostiskt heterogen grupp. I artikeln redogörs för patienter som tillhör neuros och missbrukargrupperna. Separation från samlevnadspartner och även från andra för patienten närstående personer samt kränkningar av olika slag synes ha en stor betydelse för dynamiken vid suicidala handlingar. Behandlingen av självmordsförsökspatienter är komplicerad. Det är av särskild vikt att beakta överförings- och motöverföringsaspekter som vägledning i terapin. Arbetet utgår från Utvärderingsenheten Nacka-Värmdö psykiatriska sektor med docent Johan Cullberg som projektledare och handledare.