Användning av systemmodeller i hälsovårdsplaneringen - Brommels, Mats (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Hälso- och sjukvårdsplaneringens uppgift är att måla upp framtidsscenarion som förverkligar breda samhälleliga målsättningar och bedömer effekten av olika handlingsalternativ. Systemtänkandet och arbetandet med systemmodeller ger härvid möjligheter att utgå från en helhets bild. I nedanstående artikel presenteras en sådan systemmodell för sluten somatisk sjukvård - internmedicinsk verksamhet vid Helsingfors universitets centralsjukhusdistrikt.