Hur kan uppgifter om vårdkonsumtion belysa barns hälsa? - Smedby, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Med exempel från tre olika områden - sjukhusvård, läkarbesök i primärvård och receptläkemedel - illustreras här hur vårdkonsumtionsuppgifter kan användas för att belysa barns hälsa. Respirationsorganens sjukdomar, skador och symtom är de vanligaste diagnosgrupperna för sjukhusvårdade barn. Diagnospanoramat i primärvården domineras av öronsjukdomar och övre luftvägsinfektioner, vilket också avspeglas i de receptläkemedel som framför allt expedieras till barn. En stor andel av de yngsta barnen får tex antibiotika någon gång under ett år. Hälsotillståndet är naturligtvis inte den enda faktor som påverkar vårdutnyttjandet. Avståndet till läkare och befolkningstäthet är exempel på faktorer som modifierar vårdkonsumtionen.