Vad vet barnhälsovården om barns hälsa? - Sundelin, Claes (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Sjuksköterskor och läkare vid barnavårdscentralerna har ofta en mycket god kunskap om barnens hälsa grundad på upprepade kontakter med barn och föräldrar. I journalerna dokumenteras endast en liten del av kunskapsmassan, främst uppgifter som rör barnens kroppsliga hälsa och utveckling. Inga uppgifter sammanställs rutinmässigt ifråga om hälsoläget i barnpopulationen eller om barnens miljö. Det innebär att förändringar över tiden av hälsoläget i barnkollektivet undgår upptäckt om de inte är mycket påtagliga eller dramatiska.