Barns levnadsförändringar : Förekomsten - Hurme, Helena (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Begreppet levnadsförändring är relativt nytt (Life changes) men har etablerat sig ganska snabbt. Det råder en ganska stor enhällighet om att begreppet skall avse större förändringar i en människas liv som tex dödsfall, skilsmässor, flyttningar etc. Det finns många hundra levnadsförändringsundersökningar när det gäller den vuxna befolkningen. En av de första studierna av levnadsförändringar hos barn har genomförts i Finland och resultatet redovisas i nedanstående artikel. Avslutningsvis presenteras också en bedömning, som genomförts av socialarbetare och psykologer, när det gäller den relativa betydelsen av olika levnadsförändringar. I en följande artikel behandlas det eventuella sambandet mellan levnadsförändringar och sociala och hälsomässiga problem.