Social utblick: Bygga färdigt eller riva ner - Karlsson, Willy (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
I nr 10:1982 av denna tidskrift skrev Sven Fisk att det allt oftare återkommande talet om att vi måste spara men samtidigt värna om de sämst ställda i samhället kan innebära en gradvis övergång från en välfärdspolitik för alla till selektiva insatser för utsatta grupper. Jag erinrade mig artikeln när jag själv satt med budget- och sparfrossa och fann hur lätt det är att byta perspektiv när den ekonomiska sk "nödvändigheten" tränger på. Vi kan ta den kommunala barnvårdarverksamheten som exempel. Barnvårdare utnyttjas, som flertalet läsare av denna spalt vet, för vård av barn som är sjuka och därför inte kan vistas i daghem, familjedaghem eller fritidshem.