Temaledare: Bättre trafiksäkerhet! - Brorsson, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Ambitionen bakom det här SMT-numret är att ge en översiktlig bild aktuell svensk forskning och planering inom trafiksäkerhetsområdet. I olika bidrag belyses människans, fordonets och miljöns betydelse i samband med uppkomsten av trafikolyckor. Skador är den ledande dödsorsaken under människolivets fyra första decennier. Det stora antalet dödsfall och handikapp som orsakas av skador medför också mycket personligt lidande och dryga kostnader för samhället i termer av produktionsbortfall och ianspråktagande av knappa resurser inom hälso- och sjukvården. På varje i samband med olyckor omkommen går hundratals skadade som tillsammans tar i anspråk en större del av våra läkarresurser än vad de flesta sjukdomar gör.