Den ensomme gamle - fakta og myter - Thorsen, Kirsten (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Föreställningen om de många ensamma äldre är utbredd. Undersökningar visar emellertid att unga människor lika ofta som äldre anger att de upplever ensamhet. Innehållet och varaktigheten i dessa upplevelser kan emellertid skilja sig åt mellan olika grupper. När det gäller att försöka minska upplevelsen av ensamhet verkar kvaliteten i kontakterna med andra människor vara viktigare än mängden kontakter. I artikeln relateras alltså våra myter om de äldres ensamhet till olika forskningsresultat. Här diskuteras också olika infallsvinklar för att minska de äldres ensamhet.